Toerisme, evenementen en horeca
De Nijmeegse economie wordt gestimuleerd door de vele culturele en sportieve evenementen in de stad. Wij bepleiten dan ook dat Nijmegen haar evenementen koestert. Of het nu gaat om een café dat een Nieuwjaarsduik wil organiseren in de Molenstraat of om de Zevenheuvelenloop: stuk voor stuk zijn dit Nijmeegse evenementen die van belang voor de sfeer in de stad zijn.

De Vierdaagse is hét Nijmeegse topevenement van het jaar. Samen met de regiogemeenten wordt er een wereldevenement neergezet. De bijbehorende Vierdaagsefeesten zetten de stad in positieve zin op zijn kop. De ONP/PSP’92 is trots op deze evenementen en wil hier op blijven inzetten.

Nijmegen heeft ook andere evenementen. Deze passen vaak in het stadsprofiel “Nijmegen: oude stad van het land, jong van geest en innovatief krachtig”. We noemen concreet de Zevenheuvelenloop, de Marikenloop, de Batavierenrace, het Gebroeders van Limburgfestival en het Mariken Winterfestival. Daarnaast kennen we traditionele evenementen als Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Ook muzikale evenementen als de Dag van het Levenslied, de Music Meeting en de concerten in het Goffertpark horen bij Nijmegen.

Voor de ONP/PSP’92 is toerisme een manier om onze stad te verkopen aan de wereld. We willen meer ruimte creëren voor overnachtingen in Nijmegen. Wij missen een camping in of nabij onze stad. De Vierdaagsecamping zou in een afgeslankte vorm langer open kunnen zijn. Ook zijn wij voor meer hotelcapaciteit, voornamelijk in het goedkopere segment, zoals een StayOkay-jeugdherberg. Zo houden we dagjesmensen en jongeren langer in onze stad.

Nijmegen is een stad die leeft. De levendige uitstraling heeft de horeca te danken aan de vele terrassen in de stad. De ONP/PSP’92 is voorstander van een ruimhartig terrassenbeleid. Elke ondernemer wil goed voor de dag komen, passend bij zijn zaak. Wij geven hen dan ook de ruimte om zelf een terras te exploiteren zoals zij dat willen.

De ONP/PSP’92 is voorstander van de venstertijd. De meeste horecazaken sluiten toch om een uur of 4. Er is slechts een klein aantal bekende cafés die later openen en later sluiten. Wij bepleiten invoering van een Nachtvergunningsstelsel. Wij bepleiten een experiment voor deze zaken.

De venstertijd moet losgelaten worden tijdens Oudjaarsnacht. Tijdens deze nacht is het niet wenselijk dat de weinige cafés die zonder kaartverkoop werken geen gasten meer mogen toelaten na 04.00 uur. De venstertijd dient tijdens de nacht waar de zomertijd ingaat (en dus een uur korter is) pas een uur later gehandhaafd te worden. De ONP/PSP’92 ziet door de verwarring deze nacht juist veel onveilige situaties ontstaan door discussies aan de deur.

De ONP/PSP’92 wil:
  • Blijven inzetten op evenementen die het karakter van de stad versterken.
  • Meer capaciteit om te overnachten in Nijmegen (zoals camping, jeugdherberg).
  • De huidige venstertijden in de horeca op 4.00 uur behouden, mits er een nachtvergunningsstelsel komt.
  • Op een logische manier omgaan met de venstertijden als de zomertijd ingaat.
Auteursrecht behouden, met citeerrecht CC-BY-ND © 2007-2014 de Onafhankelijke Nijmeegse Partij én de Pacifistisch Socialistiche Partij