Cultuurhistorie
De historische informatie over panden is beschikbaar. De oude stad gaat meer leven als er meer informatie ter plekke aanwezig is. De Radboud Universiteit heeft bij haar 90-jarig jubileum een mooi voorbeeld gegeven door bij panden die een historische link hebben met de Universiteit een tegel te leggen met informatie over het pand. We bepleiten dat de gemeente en het Regionale Archief hier een bredere uitrol van maken.

Vaak liggen archeologische vondsten in de weg. Er is vaak te weinig tijd voor echt grondig onderzoek of voor behoud van vondsten. De ONP/PSP’92 vindt dat vreemd, omdat we weten dat er grote kans is dat er cultuurhistorische schatten zijn. Er moet tijd in het bouwproces worden ingepland voor archeologisch onderzoek.

De ONP is al sinds de viering van ‘Nijmegen 2000 jaar’ tegenstander van een herbouw van de donjon in het Valkhof. De ONP blijft dat ook, ondanks dat er in 2006 een referendum is gehouden over dit onderwerp en xx% voor de herbouw was. Het Valkhofpark is een meervoudig monument en wij denken dat de archeologische bodemschatten in het Valkhof voor altijd vernield worden. Ook het karakter van het park zal aangetast worden. De Nicolaaskapel en de oude bebouwing zullen in de schaduw komen te staan van een nieuwbouwpand. De ONP/PSP’92 ziet meer in een donjon op het nieuwe Lentse Stadseiland.

De ONP/PSP’92 wil:
  • De historische informatie van panden meer zichtbaar in het straatbeeld laten zien met behulp van informatietegels.
  • Geen herbouw van de donjon in het Valkhof.
Auteursrecht behouden, met citeerrecht CC-BY-ND © 2007-2014 de Onafhankelijke Nijmeegse Partij én de Pacifistisch Socialistiche Partij